
Konkurssirealisoinnin onnistuminen ja realisaatiosaneeraus vaihtoehtona konkurssille
Mitä vähittäiskaupan alan toimijan konkurssirealisoinnin onnistuminen edellyttää? Mitä asioita tulee huomioida konkurssiloppuunmyyntiin valmistautuessa? Miten realisaatiosaneeraus eroaa konkurssista ja perinteisestä saneerauksesta? Näihin kysymyksiin vastattiin insolvenssipraktiikkamme webinaarissa 6.5.2025, jossa asiantuntijamme kävivät läpi insolvenssimarkkinan ajankohtaisia kuulumisia ja keskustelivat kokemuksistaan vähittäiskauppaa harjoittavan yhtiön konkurssipesän pesänhoidosta sekä realisointisaneerauksesta vaihtoehtona konkurssille.
Webinaarissa esiintyivät Heikki Vesa, Vilja Virta, Antti Ruhanen, Jussi Juusti ja Aleksi Laurila.
Vähittäiskauppayhtiön konkurssirealisointi ja siinä onnistuminen
Usein vähittäiskauppaa harjoittavien yhtiöiden konkursseissa konkurssirealisointi on tarkoituksenmukaista toteuttaa olemassa olevan myymäläverkoston kautta toteutettavalla konkurssiloppuunmyynnillä.
Loppuunmyynnin valmistelu aiheuttaa suuren aikapaineen ensimmäisiin konkurssipäiviin, sillä se on syytä aloittaa mahdollisimman pian konkurssin alkamisen jälkeen, jotta voidaan varmistaa konkurssipesän resurssien tehokas hyödyntäminen ja minimoida kustannuksia. Aikapaine johtuu erityisesti työntekijöiden 14 vuorokauden irtisanomisajasta sekä tyypillisesti korkeista toimitilakustannuksista.
Aikapaineesta huolimatta loppuunmyynti vaatii huolellista valmistelemista, jossa tulee huomioida:
- Tekniset valmistelut: Ennen konkurssiloppuunmyyntiä tulee muun ohella huolehtia, että yhtiön ERP toimii, maksuliikennepalvelusopimukset pysyvät voimassa, myynnin tilitykset ohjautuvat konkurssipesän pankkitilille ja päivitetty hinnoittelu toimii myymälöiden kassoilla.
- Taloudellisten reunaehtojen suunnittelu: Päätettäviin asioihin sisältyvät esimerkiksi loppuunmyynnin hinnoittelu sekä myymälöiden kannattavuuden ja kustannustason perusteella tehtävät päätökset siitä, mitä myymälöitä avataan. Näissä kysymyksissä konkurssiyhtiön johto ja avainhenkilöt ovat tärkeässä asemassa, sillä he tuntevat tuotteidensa toimivan hinnoittelun parhaiten.
- Kolmansien omistaman vaihto-omaisuuden selvittäminen ja erottaminen: Onko myymälöissä kolmannen omistamaa vaihto-omaisuutta, joka tulee eriyttää velallisen vaihto-omaisuudesta?
- Loppuunmyynnin kannalta kriittisten sopimusten ja palveluiden jatkumisen varmistaminen (esimerkiksi IT- ja hälytysjärjestelmiin, sähköön ja kiinteistönhuoltoon liittyvät sopimukset).
- Loppuunmyynnin markkinointi: Mitä markkinointikeinoja käytetään ja miten ne kohdennetaan? Tiedottamisessa kannattaa myös hyödyntää konkurssin aiheuttamaa mielenkiintoa mediassa.
- Muut käytännön kysymykset, kuten myymälöiden aukioloajat, työvuorot ja kiinteistönhuolto.
Konkurssiloppuunmyynnin onnistunut toteuttaminen edellyttää loppuunmyynnin kannattavuuden jatkuvaa myymäläkohtaista seuraamista sekä myymäläverkoston alasajon huolellista suunnittelua ja aikataulutusta. Nopea reagointi saadun informaation perusteella on ensisijaisen tärkeää: myymälöiden alasajoa tulee tarpeen mukaan arvioida uudelleen, hinnoittelua päivittää, markkinointia lisätä tai kohdentaa ja henkilöstömäärää sopeuttaa myymälöiden alasajon yhteydessä. Loppuunmyynnin onnistumisen kannalta erityisen tärkeää on yhteistyö velallisyhtiön johdon, työntekijöiden ja konkurssihallinnon välillä. Avainhenkilöt tulee tunnistaa ja sitouttaa heti konkurssin alussa. Erittäin tärkeä tekijä on myös pesänhallinnon laajat resurssit ja tehokas organisoituminen, jotta loppuunmyynti kyetään valmistelemaan ja toteuttamaan tehokkaasti muun konkurssipesän hektisen haltuunottovaiheen ohella.
Realisaatiosaneeraus – vaihtoehto konkurssille ja keino arvon säilyttämiseen
Saneerausmenettelyn tavoitteena on jatkamiskelpoisen liiketoiminnan tervehdyttäminen sekä konkurssia paremman lopputuloksen tuottaminen niin velkojille, velallisille kuin omistajille. Realisaatiosaneeraus on saneerauskäytännössä muodostunut malli, joka asettuu tavanomaisen saneerauksen ja konkurssin välimaastoon. Realisaatiosaneerauksessa saneerausohjelmassa määrätään velallisen liiketoiminnan, sen osien tai omaisuuserien myynnistä ja myynnistä saadut varat käytetään saneerausvelkojen maksuun saneerausohjelmassa määrätyllä tavalla.
Realisaatiosaneerauksen keskeinen etu perinteiseen saneeraukseen verrattuna on, että se mahdollistaa suoritukset velkojille nopeammassa aikataulussa, sillä perinteiset saneerausohjelmat voivat kestää useita vuosia. Konkurssiin verrattuna realisaatiosaneeraus voi mahdollistaa suuremmat suoritukset, jos velallisyhtiön liiketoiminta tai omaisuus on myytävissä paremmin toimivana kokonaisuutena ja velallisyhtiön johdon asiantuntemusta hyödyntäen.
Realisaatiosaneerauksessa velallisen asema eroaa kuitenkin perinteisestä saneerauksesta, jossa velallinen jatkaa liiketoimintaansa selvittäjän valvomana ja omistajat pitävät yhtiön, jos saneeraus onnistuu. Realisaatiosaneeraus tarkoittaa omistajalle luopumista liiketoiminnasta, joka on vastoin perinteistä saneerausajatusta yrityksen toiminnan jatkamisesta omistajan hallinnassa. Realisaatiosaneerausten yleistyminen toimii kuitenkin hyvänä ajattelutavan muutoksena, sillä se murtaa vahvaa kahtiajakoa konkurssin ja saneerauksen välillä ja asettaa erilaiset maksukyvyttömyystoimenpiteet laajemmalle spektrille yksittäisten vaihtoehtoisten toimenpiteiden sijaan.
Velkakonversion ja realisaatiosaneerauksen tulevaisuuden kehityssuunnat
- Velkakonversio tulee lisäämään realisaatiosaneerauksen houkuttelevuutta: Yrityssaneerauslainsäädäntöä kehitetään ja tarkoituksena on ottaa käyttöön velkakonversio. Konversiosaneerauksessa velkaa voidaan konvertoida osakeyhtiön omistukseksi. Velkojat voivat myydä saamansa osakkeet eteenpäin, jos velalliselle yhtiölle, sen liiketoiminnalle tai omaisuudelle on ostajia. Toinen vaihtoehto on, että velkojat myyvät suoraan saatavansa taholle, joka tulee velkojaksi saneerausmenettelyyn ja lopulta konvertoi saatavat omistukseksi.
- Tapauskohtainen harkinta korostuu: Realisaatiosaneeraus on työkalu tavanomaisen saneerausmenettelyn ja konkurssin lisäksi, jossa realisointitulos voi olla konkurssia parempi. Velkojat voivat kuitenkin kiinnittää arviossaan huomiota myös siihen, milloin menettely aloitetaan ja miten menettelyn alkaminen vaikuttaa vakuuspositioon.
- Velkojien asema paranee ja omistajien heikkenee: Velkakonversio palauttaa maksunsaantijärjestyksen ”oikeaan” järjestykseen – eli omistajat saavat suorituksen vasta viimeisenä. Vastaavasti voidaan katsoa, että velalliselle voidaan omistajien vastustuksesta huolimatta määrätä realisaatiosaneerausohjelma.
"Saneerausmenettelyn ja -ohjelmien kehittäminen luovempaan suuntaan on hyvä kehityssuunta, sillä maksukyvyttömyystilanteet ovat monimutkaisia ongelmanratkaisutilanteita, joissa ei kannata vakiintua vain tiettyihin perinteisiin toimintamalleihin, vaan harkita laajemmin, mitä instrumentteja on käytettävissä. Tuleva velkakonversio tuo mukanaan merkittävää ideologista muutosta ja lisää transaktiivisia mahdollisuuksia saneerausohjelmien laatimiseen", tiivistää Heikki.
Lisätiedot
Olethan yhteydessä insolvenssipraktiikkaamme, jos sinulla herää kysymyksiä webinaarin aiheisiin liittyen. Jos haluat saada lisää tietoa tapahtumistamme ja webinaareistamme, voit täyttää tapahtumiimme liittyvän yhteystietolomakkeen täältä.