Article 14 May 2025

Datasäädös-teos toimii käytännön käsikirjana datasäädöksen tulkintaan

EU:n datasäädös muodostaa sen laajan soveltamisalan piirissä oleville toimijoille haastavan kokonaisuuden, joka tuo pakottavaa sääntelyä alueelle, jota ei aiemmin juuri ole säännelty. Tarve käytännön ohjeistukselle on suuri, sillä säädöksen soveltaminen alkaa jo syyskuussa 2025. Technology, Data & IP -praktiikkamme nykyiset ja entiset asiantuntijat ovat kirjoittaneet Datasäädös – käytännön käsikirja -teoksen, joka tuo selkeällä ja käytännönläheisellä tavalla esille, mitä datasäädöksen velvoitteet tarkoittavat yritysten kannalta ja miten yritysten tulee valmistautua säädöksen soveltamiseen.

Asiantuntijoidemme kirjoittamassa Datasäädös-kirjassa käsitellään säädöksen soveltamiskysymyksiä erityisesti yritysten näkökulmasta säädöstekstiin, valmisteluaineistoon ja praktiikan kokemukseen nojautuen. Haastattelimme praktiikan osakkaita Kalle Hynöstä ja Pessi Honkasaloa kirjaan liittyen.

Miksi halusitte kirjoittaa kirjan datasäädöksestä?

"Yritysten tarve tarkemmalle ohjeistukselle datasäädöksen soveltamisesta on huutava. Datasäädös on soveltamisalaltaan laaja, mutta lainsäädäntöteknisesti haastava erilaisten käsitteiden ja määritelmien tasolla, mikä herättää paljon kysymyksiä siitä, miten ja minkälaisiin toimijoihin sääntelyä pitää soveltaa. Datasäädös tuokin kokonaan uutta pakottavaa sääntelyä sektorille, jota ei aiemmin ole säännelty, eikä soveltamiskäytäntöä vielä ole olemassa. Datasäädöksen soveltamista hankaloittaa myös se, että viranomaisohjeistuksia on toistaiseksi vain vähän saatavilla", kertoo Kalle.

"Halusimme auttaa markkinatoimijoita – ja myös viranomaisia – sääntelyn tulkinnassa jakamalla näkemyksiämme ja kokemuksiamme datasäädöksestä käytännönläheisen manuaalin muodossa. Praktiikallamme on jo nyt laajaa käytännön kokemusta datasäädökseen valmistautumisesta erilaisten yritysten ja toimialojen osalta asiakastoimeksiantojemme kautta. Olemme seuranneet hyvin tiiviisti datasäädöksen lainsäädäntöprosessia alusta alkaen ja kuulleet palautetta erilaisilta markkinatoimijoilta, minkä lisäksi meillä on tiiviit yhteydet viranomaisiin ja lainsäätäjiin. Olemme käyneet sääntelyä läpi niin komission edustajien, Suomen kansallista toimeenpanoa valmistelevien henkilöiden kuin tulevien valvovien viranomaistenkin kanssa"
, Pessi jatkaa.

Datasäädös-kirjan tavoitteena on auttaa yrityksiä ja talouden toimijoita soveltamaan sääntelyä ja tarjota tulkinta-apua tilanteisiin, joissa sääntelyn tulkitseminen ei ole suoraviivaista. Kirja on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, mutta erityisesti yritysten edustajille, jotka tulevat soveltamaan datasäädöstä omassa organisaatiossaan. Kirja voi myös tarjota tukea säädöstä valvoville viranomaisille.

Miten datasäädös tulee vaikuttamaan yritysten toimintaan?

"Datasäädös on merkittävä uudistus, joka kohdistuu erityisesti teolliseen dataan ja yritysten välisiin dataa koskeviin sopimuksiin. ETLAn arvion mukaan säädöksen piiriin kuuluvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa ylittää 50 miljardia euroa", sanoo Kalle.

Datasäädös tulee vaikuttamaan kaikkien yritysten teollisen datan hyödyntämiseen ja siitä sopimiseen. Yritysten tulee jakaa dataa kolmansien osapuolten kanssa käyttäjien sitä pyytäessä ja sopia käyttäjien kanssa, miten dataa hyödynnetään. Tämä luo yrityksille täysin uudenlaisia haasteita datan jakamisen tekniseen infrastruktuuriin, uusiin sopimuksellisiin vaatimuksiin sekä liikesalaisuuksien suojelemiseen liittyen. Datasäädös vaikuttaa laajasti erilaisiin yrityksiin, jotka:

  • valmistavat dataa kerääviä ja käsitteleviä tuotteita,
  • tarjoavat palveluita, joissa tätä dataa käsitellään,
  • käyttävät sääntelyyn piiriin kuuluvia tuotteita tai palveluita sekä
  • välillisesti yrityksiin, jotka voisivat hyötyä saadessaan tätä dataa käyttöönsä.

Suuri osa vaatimuksista koskee IoT-tuotteiden dataa, mutta datasäädöksen vaikutukset ovat sitä laajempia, sillä sopimuksiin liittyvät säännökset koskevat kaikenlaista dataa. Datankäsittelypalvelut muodostavat säädöksessä myös oman kokonaisuutensa, sillä datasäädös asettaa uusia edellytyksiä sille, miten palveluntarjoaja on vaihdettavissa ja miten dataa siirretään palvelusta pois riippumatta siitä, mitä dataa pilvipalveluissa on.

Mitä haasteita ja mahdollisuuksia datasäädöksen soveltamiseen liittyy yrityksille?

"Säädösteksti on kirjoitettu hyvin abstraktilla tasolla ja moni säädöksen peruskäsitteistä ja rooleista on kirjoitettu varsin vaikeasti. Yksi yritysten perustavanlaatuisista haasteista onkin hahmottaa, missä roolissa yritys toimii ja kuuluvatko yrityksen tuotteet tai palvelut säädöksen piiriin. Mikäli yritys kuuluu datasäädöksen soveltamisalaan, herää tästä useita haastavia jatkokysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi liikesalaisuuksien suojelemiseen sekä liikesalaisuuksiksi katsottavan datan erottelemiseen muusta datasta. Datasäädös soveltuu myös rinnakkain EU:n muun data- ja teknologiasääntelyn kuten yleisen tietosuoja-asetuksen kanssa, mikä herättää kysymyksiä siitä, miten säädösten keskinäiset soveltamistilanteet ratkotaan käytännössä", kertoo Pessi.

Datasäädös luo myös monenlaisia uusia mahdollisuuksia niin käyttäjille kuin markkinoille. Käyttäjät saavat säädöksen myötä runsaasti lisää oikeuksia saada käyttöönsä dataa käsittelevien tuotteiden ja niihin liittyvien palveluiden datan, mikä laajentaa käyttäjän mahdollisuuksia hallita omaa dataa ja vaihtaa palveluntarjoajaa. Datasäädöksen on myös kaavailtu mahdollistavan uudenlaisia palveluita ja luovan markkinoille uutta palvelutarjontaa datan ympärille etenkin jälkimarkkinapalveluiden, kuten laitteiden huollon, korjauksen ja päivityksen ympärille.

Mitä aiheita kirjassa käsitellään ja minkälaisiin haasteisiin kirja tarjoaa ratkaisuja?

Datasäädös-kirjassa käydään datasäädöksen keskeinen sisältö läpi aihekokonaisuuksittain. Kirjaan on nostettu eri aiheita käsiteltäväksi käytännön tilanteiden mukaan, jotka ovat nousseet esille praktiikkamme neuvonantotyössä. Kirjassa vastataan muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä keskeisiä käsitteitä datasäädös sisältää ja mitä ne käytännössä tarkoittavat?
  • Mitä velvoitteita datan jakamiseen liittyy?
  • Mistä asioista tulee jatkossa sopia ja minkälaisia sopimusten tulee olla?
  • Mitä haasteita datan jakamiseen liittyy liikesalaisuuksien ja henkilötietojen näkökulmasta?
  • Miten datasäädös sääntelee pilvipalveluita ja mitä niiden osalta tulisi huomioida?

"Artiklatekstin toistamisen sijaan kirjan ydinajatuksena on kertoa ymmärrettävällä ja käytännönläheisellä tavalla, mitä datasäädös ja sen tuomat muutokset käytännössä tarkoittavat yrityksille. Datasäädös sisältää useita uudenlaisia käsitteitä ja rooleja, joiden ymmärtäminen ja hahmottaminen on keskeistä sääntelyn soveltamisessa. Kirjassa konkretisoimme tätä perussystematiikkaa ja tarjoamme tarkistuslistan keskeisimmistä velvoitteista, joihin yritysten tulee valmistautua ennen kuin datasäädöstä aletaan soveltaa", kertoo Kalle.

Mistä kirjan voi hankkia?

Datasäädös-kirja on myynnissä hyvin varustelluissa kirjakaupoissa, minkä lisäksi se on tilattavissa Kauppakamarilta sekä fyysisenä että sähköisenä kappaleena.

TILAA KIRJA KAUPPAKAMARILTA

Technology, Data & IP -praktiikkamme auttaa suomalaisia yrityksiä innovoimaan, hyödyntämään uutta teknologiaa ja suojaamaan aineetonta omaisuuttaan yhä monimutkaisemmassa sääntely-ympäristössä. Autamme asiakkaitamme toimimaan sääntelyn puitteissa, tunnistamme uuden regulaation ja teknologian tuomat mahdollisuudet sekä neuvomme kehittämään sopimuksia, jotka vastaavat EU:n sääntelypaketin ja teknologian kehittymisen asettamiin uusiin vaatimuksiin. Olethan yhteydessä praktiikkaan, mikäli haluat keskustella lisää datasäädöksestä ja sen soveltamisesta!

Share:
Similar articles