Article 25 February 2019

Varovaisuutta ilmassa – Tuoreet näkymät listaustumismarkkinasta

Listautumismarkkina on ollut Suomessa ja muualla Pohjoismaissa poikkeuksellisen aktiivinen jo joitakin vuosia, vaikka loppuvuosi 2018 menikin hermostuneemmissa tunnelmissa. Yritykselle listautuminen tarjoaa edelleen mahdollisuuden vahvistaa rahoitusasemaa sekä vauhdittaa kasvua ja kansainvälistymistä. Tässä kirjoituksessa pohdimme listautumismarkkinoiden tämänhetkisiä näkymiä, millaisia tulevaisuuden trendejä markkinassa on havaittavissa sekä mitä yrityksen tulisi ottaa huomioon listautumista suunniteltaessa.

Varovaisuuden keskellä on aihetta optimismiin

Viime vuosien korkeaan listautumisaktiviteettiin verrattuna loppuvuodesta 2018 elettiin huomattavasti varovaisemmissa tunnelmissa. Lokakuussa 2018 nähty osakemarkkinoiden notkahdus, jonka syyksi on haettu muun muassa geopoliittisia jännitteitä, kauppapoliittisia kiistoja, brexitiä ja joidenkin Euroopan maiden julkisen talouden tilaa, vaikutti selvästi markkina-aktiviteettiin.

Vaikka samaa varovaisuutta on edelleen nähtävissä, on listautumisia kuitenkin tällä hetkellä valmisteilla, mikä antaa aihetta optimismiin ainakin vuoden 2019 loppupuolen suhteen.

Hyville kasvutarinoille on edelleen sijaa

Viime vuosina markkinassa on nähty listautumisten koko kirjo, aina pienistä First North -listautumisista miljardiluokan yhtiöiden listautumisiin, joissa osakkeita on tarjottu institutionaalisille sijoittajille Yhdysvalloissa ja jopa yleisöantina Ruotsissa ja Tanskassa Suomen lisäksi.

Joukossa on ollut mukana myös yhtiöitä, joilla ei ole ennestään ollut vakiintunutta liikevaihtoa tai tuloksenmuodostuskykyä. On vaikea sanoa pysyykö markkina auki kaikenlaisille yhtiöille, mutta uskoisimme, että olosuhteet karsivat ainakin spekulatiivisimpia listautujia.

Lisäksi näemme, että listautumisen vaihtoehtona pidetään entistä vahvemmin yrityksen myyntiä, mikäli kasvurahoituksen kerääminen ei ole listautumisen ensisijainen tavoite. Toki kaikki yhtiöt eivät välttämättä ole yhtä herkkiä markkinoiden heilunnalle. Hyville ja uskottaville kasvutarinoille on varmasti edelleen sijansa tässä markkinassa.

Listautuja, huomioi ainakin nämä

Kun yhtiö suunnittelee listautumista, tulee perusasioiden olla kunnossa. Listautujalla on syytä olla riittävä tunnettuus, houkutteleva kasvustrategia, selkeät suunnitelmat listautumisvarojen käytölle ja uskottava johto.

Itse listautumisprosessia ja sen onnistumista voi edesauttaa huolellisella valmistautumisella, suunnittelulla, ennakoinnilla ja toimivalla sijoittajaviestinnällä. Myös tarkemman ajoituksen suhteen on hyvä varautua joustamaan.

Ailahtelevassa markkinatilanteessa kannattaa myös pyrkiä hankkimaan annille hyvämaineisia ankkurisijoittajia. Ammattimaisen ankkurisijoittajan sijoitussitoumus tuo yhtiölle mielenrauhaa ja uskottavuutta sekä antaa laatusignaalin erityisesti yksityissijoittajille. Kannattaa pitää mielessä, että listautuminen, vaikka onkin työläs, ei ole mitenkään poikkeuksellisen vaikea harjoitus – onhan niitä tehty lukuisia aiemminkin.


Haluatko kuulla lisää aiheesta? Asiantuntijamme Tom Fagernäs ja Paul Raade avaavat syvällisemmin viimeaikaisia IPO-trendejä ja tulevia markkinanäkymiä yhdessä asiantuntijapaneelin kanssa Krogeruksen Lakisääteisillä aamukahveilla 5.3.2019. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Share:
Similar articles